Tveje Merløse Kirke - udvendig

Tveje Merløse kirke er opført i ca.1125 - 1150, muligvis af Hvide-slægten, med tilknytning til ærkebiskop Absalons private gods. Man ved at Absalon skænkede landsbyen Tveje Merløse til Sorø Kloster i midten af 1100-tallet, derfor forbindes kirken til Hvide-slægten.

 

Kirken, der er en del af de tidlige gruppe af romanske kirker på Sjælland, er den ældste østdanske kirke med tvillingetårne. Den imponerende totårnsfacade mod vest er formodentlig inspireret af biskop Sven Nordmands frådstenskatedral fra omkring år 1080, nemlig Roskildes ældst kendte domkirke.

 

Kirken er bygget i romansk stil med en blanding af kampesten og frådesten. Den romanske stil ses bl.a. ved det flade bjælkeloft og de små højtsiddende vinduer. Grundformen er traditionel med skib, kor og apsis. 

 

I 1200-tallet kom den gotiske stil til Danmark og i perioden blev mange af de romanske landsbykirker ombygget og fik hvælvinger, tårn og våbenhus. Ca. 1450 blev også Tveje Merløse kirke ombygget. Tårn havde kirken allerede, men der blev tilføjet et våbenhus i teglsten. Kor og skib fik hvælv og samtidig blev døre og vinduerne ændret.

 

I perioden 1892-1895 gennemgik kirken endnu en gennemgribende restaurering under ledelse af arkitekt og professor H.B. Storck, som ønskede at genskabe den oprindelige romanske bygning. 

 

Få flere detaljer ved at læse mere under de forskellige emner, eller book en rundvisning, som giver den fulde indsigt og oplevelse. Du kan booke via dette link " Fremvisning af kirken".

 

 

Tvillingetårnene

Kirken er særligt iøjenfaldende på grund af de velbevarede tvillingetårne, der blev bygget næsten samtidig med kirken. Tårnene er ca. 20 meter høje og  er udstyret med en række arkitektoniske detaljer, der er unikke i nutidens Danmark. Det sydlige tårn anses som finere pga. at det er prydet med søjler og den øverste knap på det nordlige tårn er udskiftet i 1967 efter et lynnedslag.

Murværket

Kirkens fundament, kor og apsis er opført i kløvede kampesten. Derefter er tårne og skib opført frådsten. Frådsten er en lokal stenart og er muligvis hentet ved Vintre Mølle ved Isefjorden.

Ved den første ombygning blev murene pudstet op med kalkpuds, så kirken fremstod hvid, som vi kender det fra mange traditionelle danske landsbykirker.

Men da man ombyggede kirken i 1892-1895, blev den udvendige kalkpuds hakket af, så kirken i dag fremstår med de gamle frådsten i en grå-brunlig nuance.

 

Tagkonstruktion

En lidt mere utraditionelle del af Tveje Merløse kirke er dets tagkonstruktionen, der er i bikubekonstruktion og ikke det mere  traditionelle saddeltag. Taget er lavet af de såkaldte nonne- og munketegl. Nonnerne har siderne opad og munkene med siderne nedad.

Apsis

I den østlige del af kirken ser kan den halvrunde apsis-udbygning. Det runde vindue er genetableret ved restaureringen i 1892 - 1895.

 

På en skyfri morgen kan solens stråler falde igennem vinduet og oplyse hele kirken i de smukkeste varme orange farver.

Våbenhus

Det nuværende våbenhus er ophørt i forbindelse med ombygningen i 1892-1894. Tidligere har der været et større vånehus og fungerede som indgang for kvinder.

En fortælling/sagn lyder, at da man rev det gamle våbenhus ned, fandt man en indmuret jernstang med nittet bølje på højde med et menneskes hals. Det menes at være fra kirkens gabestok.

Ved siden af døren er indmuret en granitsten med et palmemønster. Man mener. at stenen muligvis stammer fra en gammel gravsten fra år 1200.

 

Klokkestabel

Ved ombygningen af kirken i slutningen af 1800-tallet blev der opført en klokkestabel på kirkegården i stil med de gamle stavkirker. Klokkerne kunne ikke længere hænge i tårnene, da vibrationerne fra klokkerne gennem århundrede havde ødelagt murværket. I klokkestablen hænger nu to klokker - den ældste klokke er fra 1621, skænket af to daværende kirkeværger og den anden fra 1862, men den er omstøbt fra en tidligere klokke, som muligvis er fra 1500-tallet.