Bisættelse / begravelse
Ved dødsfald henvender man sig som pårørende oftest til en bedemand, der kan varetage alle praktiske aspekter. Bedemanden sørger for at dødsanmeldelsen og dødsattesten udstedt af lægen, afleveres til kirkekontoret, ellers kan man gøre det på borger.dk. Læs eventuelt mere på Kirkeministeriets borgerinformation om dødsfald
Bedemanden kan aftale en dato for bisættelsen/begravelsen med kirken og præsten, men man kan også selv henvende sig direkte til en præst.
Hvis afdøde boede i Tveje Merløse sogn har de pårørende adgang til at holde højtideligheden i Tveje Merøse Kirke, i kapellet ved Tveje Merløse kirkegård eller på Margrethe-Kappellet.
Har famlien tilknytning til en anden kirke, kan man som pårørende henvende sig ved den pågældende kirke og spørge, om det er muligt at holde højtideligheden der. Ligeledes kan Tveje Merløse kirke kontaktes hvis der er en særlig tilknytning hertil og ønske om højtideligholdelse her.
Der skal aftales dato for en samtale mellem præst og de pårørende inden højtideligheden. Under samtalen vælges salmer og ritualet gennemgåes, og der tales om afdøde.
Kirkekontoret skal kontaktes for at vælge et gravsted uanset om der ønskes jordbegravelse eller kremering. Kirkekontoret kan desuden oplyse om de forskellige typer af gravsteder, priser og regler ang. vedlighold, blomster mv. Ved ønske om askespredning læs her.
Hvis afdøde ikke var medlem af Folkekirken, vil man normalt antage, at personen ikke ønsker deltagelse af en præst fra folkekirken. Begravelsen/bisættelsen kan i så fald foregå i et af kapellerne.
I tiden efter med sorg
Hvis man efter dødsfaldet og bisættelse/begravelse har behov for at tale om sin sorg kan kan henvende sig for yderligere samtaler med en præst, eller for at være med i en sorggruppe.
I Tveje Merløse tilbyder vi sorggrupper for voksne, der har mistet en nær pårørende. I sorggrupperne lytter vi til hinanden, og taler om det der gør ondt. Her er plads til både gråd og latter. Man kan reagere meget forskelligt på sorg, men smerten er man fælles om, og derfor er det godt at dele sorgen for en stund. Fællesskabet med andre, som har mistet, kan hjælpe med at bære sorgen og den forandrede hverdag. Sorggrupperne er under ledelse af vores sognepræster Mette Brunshuus og Kim Sørensen. Det er gratis og du behøver ikke have tilknytning til folkekirken for at være med.
Hvis du er interesseret en en samtale med en præst eller vil høre mere om vores sorggrupper, og eventuelt hvornår der starter nye forløb, er man er velkommen til at kontakte en af vores præster og aftale nærmere. Link til kontaktoplysninger