Tveje Merløse byder på skønne og skjulte favoritsteder (sep-nov 2021, 20. årgang nr. 4)

Tveje Merløse er en køn plet på landkortet, som har et charmerende landsbymiljø med gadekær, små og store huse, samt gårde, og så må vi ikke glemme kirken og kirkegården.

Det hyggelige landsbymiljø har eksisteret siden 1199. Landsbyen har løbende udviklet sig fra at ligge langt ude på landet til at blive en del af Holbæk by. I dag er Tveje Merløse sogn ikke længere et landsogn, men et bysogn med 12.808 indbyggere, hvoraf 8.596 indbyggere i 2020 var medlem af folkekirken.

De sidste 70 år er der sket store ændringer i området omkring Tveje Merløse. Når man sammenligner de to foto fra henholdsvis 1954 og 2019, kan man se, at æbleplantagen er blevet til kirkegård, smedeværkstedet er blevet til parkeringsplads, og at vejføringen er ændret. Tidligere skulle alle igennem Tveje Merløse for at komme til Holbæk fra syd.

Kirken har en samling af gamle fotografier, og det er morsomt at se, hvor meget og hvor lidt, der ændrer sig i årenes løb. I dag ligger Tveje Merløse for enden af en blind vej, og det er med til, at det emmer af fred og ro i landsbyen. For alle, som har deres daglige gang i området, har det taget tid at få adgang til de mange herligheder, som man kun finder, når man er blevet introduceret til dem.

Træerne viser bevægelse og samtidig er de beroligende
"Jeg har mange favoritsteder i Tveje Merløse” siger Nina, som er kirketjener i Tveje Merløse kirke. ”Det er faktisk svært at vælge, men jeg nyder, når jegkan se ud over landskabet. Det bedste er, når der er gule sennepsmarker på marken, som støder op til kirkemuren. Så kan jeg nyde synet, når jeg er på vej på arbejde om morgenen.”

”Lige nu er der et væld af smukke blomster på kirkegården. Det, der dog giver mest ro, er at se de lette grene på birketræerne, som danser i vinden. Det er virkelig kønt og beroligende. Så jeg står altid et øjeblik for at nyde synet, når jeg går forbi kapellet.”

Højt til vejrs
”Jeg har været kirketjener i tre år, og lige siden jeg startede, har jeg været betaget af kirkens loft. Det er det skønneste sted. Man får virkelig en oplevelse, når man går højt over kirkerummet.” fortæller Anja, som til daglig holder et vågent øje med kirkebygningens vedligeholdelsestilstand.

”Heroppe kan man virkelig se, at det har været dygtige håndværkere, som har bygget tagkonstruktionen”. Taget hæver sig højt op over Anja, hvor de store naglede konstruktioner tydeligt viser, at alt er håndlavet. Anja fortæller, at hun er på loftet for at kontrollere tagkonstruktionen flere gange om året, og at det er en af hendes foretrukne arbejdsopgaver. ”Jeg kan virkelig godt lide at komme herop på loftet. Luften er frisk, og der lugter af træ, når man går rundt heroppe. Alt emmer af forsvundne tider og stolte håndværkstraditioner. Det kunne være interessant, hvis væggene kunne fortælle historier.”

Anja føler sig ekstra heldig over i dag at kunne vise rundt på kirkens loft. ”Normalt er der ikke adgang for publikum, så at jeg kan komme herop så tit og få lov til at opleve den ro, der er i rummet – det er virkelig dejligt. Mit favoritsted i Tveje Merløse er derfor det hemmelige sted: Kirkens loft. Jeg nyder at komme herop en gang i mellem.”

”De eneste, som kommer herop, er hvepsene. Nogle gange når de at få bygget et kæmpe bo. Denne gang har de været flittige, selvom de har fundet et andet sted at bo nu.” fortæller Anja, mens hun fremviser det store forladte hvepsebo.

Næste gang du kommer til Tveje Merløse, så prøv at se, om der ikke også er et område, som tiltaler dig.

Dorte Hovmand, administrationschef