Kom med på tidsrejse - et skridt frem og to tilbage (sep-nov 2021, 20. årgang nr. 4)

Årets sommerkirke for skolebørn.
raditionen tro samledes mange børn fra Holbæk Kommune til sommerkirke i den første uge af skolernes sommerferie. I år skulle de på en tidsrejse og lære om, hvordan kirken har ændret sig igennem tiderne.

Hver dag sang vi vores tidsrejsesang ”Et skridt frem og to tilbage”, og hver dag kom et nyt vers, som handlede om den tid, vi skulle til den dag, med i sangen. Vi begyndte med at rejse tilbage til 200- tallets oldkirke, hvor de kristne måtte bruge hemmelige symboler til at kommunikere med, da det på den tid var farligt at vise, at man var kristen. Børnene skulle lave lerperler og skriftruller med symboler.

Dagen efter rejste vi til middelalderen omkring år 1200. Her hørte børnene om de lange gudstjenester på latin, om skærsilden og lærte selv at støbe lys og lave kartoffeltryk af Orøkorset, som er fra den tid

På tredjedagen kom vi til romantikken – 1800-tallet og de store salmedigtere. Her var der i større grad fokus på den kærlige gud og den lyse kirke, og børnene lavede smukke glasmosaikker og decoupage.

Den sidste dag var vi i fremtiden. Vi talte om, hvordan kirken mon bliver. Bliver nogle arbejdsopgaver overtaget af robotter? Bliver der mere liv og farver i kirken? Og hvilke ting er stadig med fra gammel tid? Børnene byggede robotter, lavede kunstværker af genbrugsmaterialer og lavede flotte farvestrålende batikt-shirts og en ny, moderne messehagel til præsten.

Ugen blev sluttet af med en lille forestilling for forældrene, hvor børnene sang, dansede og viste de ting frem, de havde lavet i ugens løb.

Sommerkirken afholdes hvert år som et fællesprojekt mellem Tveje Merløse Kirke, Skt. Nikolai Kirke, Kirkerne i Vipperød og Nr. Jernløse/Kvanløse kirker. I år havde vi valgt at afholde den i Skt. Nikolai Kirke, da de har flest lokaler og mest plads at fordele børnene på i denne coronatid.

Marianne Olsen, Kirke- og kulturmedarbejder