Rundt om kirkegården (December-februar 2019, 18. årgang, nr. 1)

Alle farer vi rundt for at få de sidste forberedelser gjort klar. En spændende tid går vi i møde på kirkegården – en kreativ tid. Alle har vi ventet og glædet os. Gransæsonen nærmer sig.

Kalenderen vidner om, hvor hastigt vi går sæsonen i møde, men skønt vi vanen tro starter i uge 43, er der ikke meget, der er som det plejer. Med 1. søndag i advent som en uofficiel deadline for grandækningens afslutning, har vi hidtil hvert år ligget på knæ på gravstederne op mod 6 uger forinden. Det er hårdt i længden.

Arbejdstilsynet har længe haft regler for, hvor længe der reelt må arbejdes liggende på knæ, men gransæsonen på kirkegårdene har indtil nu klaret frisag - ”for sådan har vi jo altid gjort det” og ”det er jo kun nogle få uger om året”. Nu har Arbejdstilsynet imidlertid haft landets kirkegårde i søgelyset de seneste år, og der er sat ekstra fokus på at få kirkegårdene til at håndhæve reglerne og foretage foranstaltninger, der sikrer medarbejdernes helbred.

Vi i Tveje Merløse er således også ramt af omlægningen, hvilket i praksis vil sige, at vi på kirkegården har været på kursus i ”den nye grandækning”, for at lære den noget anderledes metode, som vi fremover skal bruge. Ganske kort fortalt vil den nye metode tage udgangspunkt i en opsats som kan suppleres med granborder. Anvisningerne fra Arbejdstilsynet lægger op til, at arbejdet ikke længere skal foregå liggende på knæ på gravstederne, men derimod stående ved et bord i en langt mere ergonomisk arbejdsstilling.

Det er et kærkomment tiltag, at der nu bliver sat mere fokus på det opslidende arbejde, som grandækningen reelt er. Det er hårdt for os at ligge på knæ i den lange tid, som grandækningen strækker sig over. Men et sådan tiltag mødes med blandede følelser. Grandækningen har altid været lidt af et tilløbsstykke, hvor vi kreativt har kunnet formgive en vinterbeskyttelse og julehilsen specifikt til hvert gravsted. Man kan måske frygte, at arbejdet går hen og bliver lidt for meget samlebåndsarbejde, og at det personlige præg i grandækningen forsvinder. Det er klart, at al begyndelse er svær, og vi skal opfinde og lære noget helt nyt at kende, men vi vælger at tage ja-hatten på og ser frem til den kommende sæson.

Vi i graver-teamet håber på jeres feedback for sæsonens grandækning, og beder jer samtidig udvise en smule tålmodighed, da det er helt nyt for os.

Karsten Buchwald