Min uge som præstens praktikant (Marts-maj 2019, 18. årgang, nr. 3)

Mit navn er Margrethe Marta Lange Smedegaard, er 15 år og har i uge 14 skullet vælge et sted at være i 9. klasses erhvervspraktik. Jeg kom frem til, at jeg gerne ville prøve at være sognepræst i Tveje Merløse Kirke.

Jeg skrev en mail til Kim Sørensen, og spurgte om det kunne lade sig gøre at komme i praktik ved kirken, og han svarede hurtigt og venligt tilbage, at jeg var meget velkommen!
Jeg har haft fornøjelsen af at følge Kim hele ugen fra mandag morgen til Højmessen om søndagen.

Som en lille medhjælper, der har kunnet kigge med over skuldrene, har jeg set og deltaget i de ting, der er foregået i løbet af ugen.

Mandag morgen mødtes vi ude ved kirken, hvor Kim har sit kontor i Den Gamle Skole. Der fik vi en kop te, og begyndte at snakke om ugen, og om hvorfor jeg vil, eller måske ikke vil være præst. Vi snakkede også om den kommende søndags gudstjeneste, så på hvilken søndag vi gik i møde, så han/vi i løbet af ugen kunne gå og tænke lidt over prædikenen og salmevalget.
Denne søndag var 5. søndag i fasten, Mariæ bebudelsesdag, hvor vi hører om undfangelsen ved Helligånden, ni måneder inden Jesu fødsel, hvor Guds søn bliver placeret blandt os på den fattige jord.

I løbet af ugen har jeg fået lov til at være med til en masse forskellige ting, som hører til under præstens gerning og kirkens arrangementer. Det har været virkelig spændende og interessant, og jeg har mødt en masse gode folk - forskellige mennesker i alle aldre.

Jeg har været med til babysalmesang med de helt små og deres mødre i Kirkeladen mandag formiddag, som kirke- og kulturmedarbejder Marianne Olsen står for.
Tirsdag var der dåbsaften i kirken - her mødte jeg både børn og forældre.
Vi har afholdt påskevandring i kirken, både tirsdag og fredag formiddag, med børn fra børnehaveklasser. Vi klædte os ud i kapper og kjortler og som en levende fortælling førte dem igennem påskens forløb, dag for dag.
Jeg har mødt årets konfirmander, som også havde på programmet at snakke om påsken.
Har været med til møde i børne- og ungeudvalget, og spist min frokost på kirkekontoret, med det dejlige personale.
Jeg havde også fornøjelsen af at være med i HÅNDværkstedet, hvor jeg mødte gruppe kvinder, som sammen med kirke- og kulturmedarbejder Caroline Højland, sidder torsdag formiddag og nørkler med enten eget håndarbejde, kostume-syning til en børneforestilling, strikker dåbsklude eller små sæt tøj, huer og tæpper til for tidligt eller dødsfødte.

Jeg synes, det er dét, der er så fascinerende ved at være præst, at erhvervet spænder over hele livet. Det starter når vi, ved vores dåb, bliver modtaget i Guds hus, så følger kirken os, vi går måske til mini-konfirmand, vi bekræfter vores tro igen ved konfirmationen, vi bliver gift og får måske selv børn, der skal døbes, vi går i kirke, ugentligt eller ved særlige lejligheder, men vi slutter alle sammen i kirken igen, til vores forsoning med jorden, ved vores kristne begravelse.

Præsten vil altid have en relation til os, gennem hele vores liv, og det er dét den kristne tro for mig går ud på, at Gud han er med os overalt, altid og hele tiden, hele livet.

Jeg må sige at jeg endnu ikke har fundet ud af om præstegerningen er noget for mig, men helt sikkert har jeg fået rigtig meget ud af at følge og være med Kim på arbejde i en uge.

Margrethe Marta Lange Smedegaard