Et forår bag lukkede døre (juni-august 2020, 19. årgang, nr. 3)

Da hele landet i marts måned fik meddelelsen om, at alle offentligt ansatte blev sendt hjem, var der mange tanker, der meldte sig: Kan vi holde bisættelser? Kan vi holde dåb? Vielser? – og ikke mindst konfirmationer, som var lige op over. Tænk at skulle skuffe alle de børn, der gik og glædede sig til deres store dag. Men faktum var, at alt måtte aflyses eller udskydes. Alt, på nær begravelser og bisættelser, som kunne gennemføres med et meget lille antal deltagere.

Påsken, kirkens største højtid som stod for døren, blev aflyst for direkte medvirken af menigheden. Hurtigt fik vi idéen om at optage andagter i kirken, som kunne lægges ud på hjemmesiden og facebook, så man i det mindste kunne se, at kirken stadig var der!

Det har været en rejse for os alle at skulle håndtere et nyt medie: Hvor lang skal optagelsen være? Kan man redigere i optagelsen? Giver det nogen mening at bruge tid og kræfter på det?

Vi gik i gang og fik god respons på projektet. Efterhånden blev vi også lidt bedre til det nye gudstjenesteformat. Vi lærte at klippe og redigere, og fik det hurtigt til at se mere og mere professionelt ud. Det har givet os nye måder at formidle på, som kan bredes ud til vores andre aktiviteter.

For eksempel kan man optage små film fra vores daglige aktiviteter, så interesserede ved besøg på hjemmesiden kan blive inspireret til at komme og besøge kirken “live”.

Indtil videre har det, udover de digitale gudstjenester, ført til små film med baby- og tumlingesalmesang, en lille påskevideo for børn og begyndelsen på et salmekatalog, som forhåbentligt kan udbrede kendskabet til nogle af de smukke salmer. Hvis I vil se med, er I velkomne til at gå ind på vores facebook-side eller abonnere på vores videoer på vores nye YouTube-kanal.

Og hvad angår alt det andet, vores foredrag, caféer, familiekirker og ikke mindst konfirmationer, så har vi nu noget at se frem til, når vi når ud på den anden side af krisen.

Hanne Nebeling og Marianne Olsen